Her Bor Vi

Tørrfisk

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Tørrfisk

Publisert: 21. oktober 2015 01:00 Av: Thale Skogstad, Krysspress

Tørrfisk lages primært av usaltet torsk og skrei som er tørket på hjell i friluft, etter at den er hodekappet og sløyd.

Helt siden vikingtiden, og i flere hundre år, var tørrfisken selve livsnerven for lokalbefolkningen i Nord-Norge. Historiske kilder viser at Nord-Norge har eksportert tørrfisk til Europa i minst tusen år. Det meste gikk til latinske land, der fastetiden ga en enorm etterspørsel etter fisk.

I Lofoten ligger de klimatiske forholdene best til rette for tørrfiskproduksjon. Fra januar – april gir den kjølige havluften optimale forhold for tørking av fisk. Det regner lite, og fluer og andre insekter har ennå ikke våknet til liv og kan gjøre skade på fisken. For mange er den hengende tørrfisken selve symbolet på Lofoten.

Tørrfisk fra Lofoten er en beskyttet betegnelse, det er viktig for å sikre denne norske matskatten beskyttelse mot juks og kopiering på det internasjonale markedet.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Lyngenlam
Fremover
Sparebank 1 Nord-Norge
Nordlys
iTromsø
iFinnmark
Violet Road
Helgelendingen
Harstad Tidene
EiendomsMegler 1
Snakk
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
SpareBank 1 Forvaltning
Brødrene Ingebrigtsen
Vesterålen Online
Avisa Nordland
Altaposten
SpareBank 1 Regnskapshuset
Troms Folkeblad
Framtid i Nord
Premiér AS
Krysspress
Bakehuset Nord-Norge
Rana Blad