Her Bor Vi

Foto:

foto:altgodt/Gunda Djupvik

Møsbrømlefse

Publisert: 3. november 2016 22:15 Av: Thale Skogstad, Krysspress

Dette er en fylt og mektig lefse – som kan nytes til både frokost, middag og kvelds.

Enkelte synes Møsbrømlefsa er god til gammelsalta sei, mens andre vil nyte den som dessert. Det er en lokal rett fra Salten-distriktet, og noen hevder at den er selve matsjela til Indre Salten – i området rundt Fauske og Rognan. Den er blitt et symbol på tilhørighet og tradisjon, og serveres på lokale tilstelninger som bygdetunsdager, festivaler og liknende. I alle år har den også blitt servert på togstasjonen i Fauske.

Møsbrøm er i hovedsak kokt brunost og melk/vann. Dette smøres på ei lefse før man tilsetter en god klatt rømme, litt sukker og smør. Deretter steges det hele på en takke. Tradisjonen tro skal møsbrømlefse spises med fingrene og ikke med kniv og gaffel.

Selve opprinnelsen til denne retten antas å stamme fra bakstekoner som laget seg en leiv de smurte med prim, og kanskje litt rømme, når flatbrødbakstedagen var over. Dette ga energi etter en hard dag.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Krysspress
Brødrene Ingebrigtsen
Harstad Tidene
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
SpareBank 1 Regnskapshuset
iTromsø
Nordlys
Ishavskraft
Lyngenlam
Bakehuset Nord-Norge
Violet Road
Sparebank 1 Nord-Norge
Troms Folkeblad
SpareBank 1 Forvaltning
Lofotposten
iFinnmark
Fremover
Framtid i Nord
Helgelendingen
Snakk
Avisa Nordland
EiendomsMegler 1
Vesterålen Online
Rana Blad