Her Bor Vi
Foto:
Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress
Gulløye er Nord-Norges egen potet, og har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år. Historisk skal denne poteten ha vært i skreppa til rallarne som kom vandrende over kjølen fra Sverige. I dag dyrkes den i hovedsak kun nord for polarsirkelen. Gulløye er lett gjenkjennelig med sine røde groehull eller «øyan» – noe den forøvrig er alene om å ha, og som sannsynligvis er bakgrunn for potetens navn.
Potetens kraftige smak og melne konsistens forklares med den intensive nordnorske vekstsesongen. Potetsorten er lunefull og avlingene varierer endel fra år til år. Den sprekker lett ved opptak og lagring, og må derfor behandles forsiktig.
«Gulløye fra Nord-Norge» er en beskyttet betegnelse, og den første nordnorske poteten i historien som har blitt eksportert sørover.
Dette er en gourmetpotet for «kjennere» som vet hva en god potet betyr for matopplevelsen.
Deltakere