Her Bor Vi

Gulløye

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Gulløye

Publisert: 19. november 2015 12:46 Av: Thale Skogstad, Krysspress

Gulløye er Nord-Norges egen potet, og har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år. Historisk skal denne poteten ha vært i skreppa til rallarne som kom vandrende over kjølen fra Sverige. I dag dyrkes den i hovedsak kun nord for polarsirkelen. Gulløye er lett gjenkjennelig med sine røde groehull eller «øyan» – noe den forøvrig er alene om å ha, og som sannsynligvis er bakgrunn for potetens navn.

Potetens kraftige smak og melne konsistens forklares med den intensive nordnorske vekstsesongen. Potetsorten er lunefull og avlingene varierer endel fra år til år. Den sprekker lett ved opptak og lagring, og må derfor behandles forsiktig.

«Gulløye fra Nord-Norge» er en beskyttet betegnelse, og den første nordnorske poteten i historien som har blitt eksportert sørover.

Dette er en gourmetpotet for «kjennere» som vet hva en god potet betyr for matopplevelsen.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Troms Folkeblad
Bakehuset Nord-Norge
Ishavskraft
Altaposten
Helgelendingen
Violet Road
Brødrene Ingebrigtsen
Sparebank 1 Nord-Norge
EiendomsMegler 1
Nordlys
Lofotposten
SpareBank 1 Forvaltning
Snakk
Harstad Tidene
Fremover
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Framtid i Nord
SpareBank 1 Regnskapshuset
iFinnmark
Premiér AS
Rana Blad
Lyngenlam
Krysspress
iTromsø