Her Bor Vi

Foto:

Matprat/Esten Borgos

Bidos

Publisert: 3. februar 2017 15:00 Av: Thale Skogstad, Krysspress

Bidos er en tradisjonell samisk festrett, som ofte serveres ved store anledninger som for eksempel bryllup.
Samiske bryllup er kjent for å være folkerike. Det er vanlig å be alt av slektninger, hele reinbeitedistriktet og alle naboene , så det kan fort bli over tusen gjester. Det å koke Bidos til så mange personer er en utfordring og krever organisering. I Kautokeino har det vært en tradisjon med faste bryllupskokere.
Hovedingrediensen i Bidos er reinsdyrkjøtt som kokes med poteter, løk og gulrøtter. Hvilke deler av reinsdyret som brukes varierer, noen bruker bogkjøtt , noen vil ha kjøtt fra steika eller biffen, mens andre mener at hjertet gir den beste smaksopplevelsen.
Det brukes lite krydder i Bidos, likevel er matretten rik på smak. Dette henger sammen med naturen som reinsdyret beiter i. En natur med fri tilgang til gress, urter og lav som setter god smak på kjøttet.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Fremover
Lyngenlam
Nordlys
SpareBank 1 Forvaltning
iFinnmark
Framtid i Nord
Helgelendingen
Sparebank 1 Nord-Norge
Snakk
EiendomsMegler 1
Rana Blad
Violet Road
Avisa Nordland
Premiér AS
Brødrene Ingebrigtsen
Troms Folkeblad
Harstad Tidene
Vesterålen Online
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Bakehuset Nord-Norge
Lofotposten
SpareBank 1 Regnskapshuset
Krysspress
Ishavskraft