Aktuelt

Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Stolthet viktigste byggestein

Stolthet er viktigere enn synlighet for å bygge opp nye merkevarer i Nord-Norge.

Torgrim Rørtveit mener synlighet ofte overvurderes når man skal bygge merkevarestyrke.

– Hvis målet er å styrke oppmerksomheten om lokale merkevarer, så krever dette bevissthet – og et grundig arbeid for å skape en grunnleggende stolthet. Det betyr at vi alle må være villig til å legge mer vekt på det som er positivt enn negativt, og det kan kreve mye av oss, mener han.

Jeg har en sterk følelse av at det er de tapte kampene som først og fremst telles opp – noe jeg dessverre tror er symptomatisk for vår måte å omtale egne merkevarer på

Torgrim Rørtveit

Teller de tapte slagene

Rørtveit er daglig leder ved NOFI, som har markert seg som en høyt respektert leverandør til både fiskeflåten, oppdrettsnæringen og oljeindustrien. Store deler av fritiden bruker han på å se fotball – både fordi han følger barn i aldersbestemte klasser, og fordi han er interessert i elitefotballen.

– Jeg synes dette illustrerer hva jeg mener: Vi har et fotballag i Tromsø som spiller i den nasjonale eliten, og som kanskje er blant de aller sterkeste merkevarene i hele landsdelen – nettopp fordi klubben har oppnådd gjenkjennelse både nasjonalt og internasjonalt. I dag er klubben i en situasjon der den tar mål av seg til å stabilisere seg rundt midten av tabellen – noe de fleste av oss regner som realistisk. Det betyr at laget vil tape omtrent like mange kamper som den vil vinne. Klubben har tydelig kommunisert strategien sin, som i større grad enn tidligere består i å satse på unge og lokale spillere. Denne strategien har de fleste supportere og kommentatorer berømmet, sier Rørtveit, før han påpeker hvilke reaksjoner han har registrert underveis:

– De fleste av oss vet jo at unge og urutinerte spillere vil svinge i prestasjonene sine – fra å være veldig god i den ene kampen, til å få lite til i den neste. Er ikke denne manglende stabiliteten noe vi som publikum må ta høyde for når vi har berømmet strategien om å satse på unge spillere? Vi som sitter på tribunene kan velge å konsentrere oss om de kampene laget taper, eller glede oss over de kampene som vinnes. Jeg har en sterk følelse av at det er de tapte kampene som først og fremst telles opp – noe jeg dessverre tror er symptomatisk for vår måte å omtale våre egne merkevarer på. Vi har ikke klart å skape en kultur der vi er villig til å legge større vekt på det som er positivt i forhold til det som er negativt, påpeker han.

Mange rammes hvis konkursen skulle bli reell, og jubelen er stor når bedriften berges. Men er merkevaren til bedriften blitt styrket av all denne oppmerksomheten?

Torgrim Rørtveit

Sterke «under radaren»

Tromsø IL er blant de mest synlige aktørene i hele Nord-Norge, men Rørtveit er slett ikke overbevist om at en sterk grad av synlighet er noen forutsetning for å bygge en sterk merkevare.

– Consto er et selskap som i all hovedsak «ligger lavt», og som knapt er synlig i media. De uttaler seg i tilfeller der de selv eller virksomheten omtales, men sjelden eller aldri ellers. Likevel er altså dette en meget solid aktør i nordnorsk næringsliv, som oppnår veldig gode resultater, påpeker han.

Han nekter å stille seg bak den gamle tesen «All PR er god PR».

– Vi kjenner mange historier der store bedrifter – hjørnesteinsbedrifter – sliter kraftig og er truet av konkurs. Synligheten om problemene er stor i disse tilfellene, fordi så mange rammes hvis konkursen skulle bli reell, og jubelen er stor når bedriften berges – eller klarer å starte opp igjen etter å ha gått overende. Noen underleverandører har sannsynligvis tapt mye penger underveis i denne prosessen, noen av de ansatte har kanskje mistet jobben, og noen eiere har måttet bidra med ganske mye penger for å få bedriften på beina igjen, men dette kommer i skyggen av gleden over at den viktige bedriften er i gang igjen. Spørsmålet er om merkevaren til bedriften er blitt styrket av all denne oppmerksomheten, spør han retorisk.

– Hva med konflikten mellom Mack og Rema 1000?

– Vi vet jo ikke det langsiktige utfallet av denne konflikten, verken for Mack eller Rema 1000. Mack har jo fått store mengder oppmerksomhet, og har opplevd en imponerende mobilisering blant forbrukerne. Men det gjenstår å se hvilke langsiktige utslag dette vil gi for Macks merkevarestyrke, sier han.

Dersom ikke alle vi som jobber her er stolte av det vi gjør og det vi leverer, kan vi heller ikke forvente at kundene våre eller samfunnet vårt skal være stolte av oss

Torgrim Rørtveit

Gentlemens agreement

– Hva med NOFI og NOFIs strategi for merkevarebygging?

– Vi fokuserer på å bygge stolthet, og dette arbeidet starter med hver enkelt av våre ansatte. Dersom ikke alle vi som jobber her er stolte av det vi gjør og det vi leverer, kan vi heller ikke forvente at kundene våre eller samfunnet vårt skal være stolte av oss, påpeker han, og mener tverrfaglighet står sentralt i dette arbeidet: De ansatte gis mulighet til å bidra på tvers av avdelingene, i en virksomhet der de «feite» og de «magre» årene avløser hverandre, men ikke treffer alle avdelingene samtidig. Når medarbeidere gis mulighet til å bidra også utenfor egen avdeling, økes mulighetene til å kunne dele på både seiere og nederlag – og slik styrkes lagfølelse og merkevarestyrke.

– Denne tenkningen har preget oss i alle år, selv om mange utenfra har ønsket at NOFI skulle «ta litt større plass» i offentligheten. Fra gammelt av lyktes vi å inngå en «gentlemens agreement» med kundene våre. Dersom noen kjøpte en reketrål hos oss og var veldig fornøyd med denne, så skulle de fortelle dette til så mange som mulig. Fant de noe de var misfornøyd med, skulle de komme til oss med innvendingene – og så skulle vi gjøre hva vi kunne for å løse problemet. Det var slik vi bygde oss opp, forteller han.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Rana Blad
Lyngenlam
Troms Folkeblad
Fremover
Avisa Nordland
iTromsø
Snakk
Nordlys
Vesterålen Online
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
iFinnmark
Krysspress
EiendomsMegler 1
Altaposten
Bakehuset Nord-Norge
Lofotposten
Framtid i Nord
Ishavskraft
Premiér AS
Sparebank 1 Nord-Norge
Harstad Tidene
Helgelendingen
Brødrene Ingebrigtsen
Violet Road