Aktuelt

Foto: Rune Nilsen.

Lettere med «hardt» enn med «mykt»

Det er lettere å skape oppmerksomhet rundt bedrifter som leverer konkrete produkter, enn de som lever av å selge tjenester.

– Jeg er ikke i tvil: Å bygge gjenkjennelse og «brand» er lettest hvis du driver produksjonsbedrift, mener Tore Mosand. Han er i dag øverste sjef i Nordland Betong, en virksomhet som i høyeste grad er konkret og håndfast, men han har også erfaring med å bygge merkevarestyrke for kunnskapsbedrifter som Dips og iTet.

For et selskap som selger kompetanse, er kvalitetsbegrepet i seg selv vanskeligere å definere: Det handler om tillit, troverdighet, seriøsitet

Tore Mosand

– Dips og iTet lar seg ikke sammenlikne direkte med hverandre, selv om begge driver innenfor IT: Dips leverer jo pasientjournalsystemer, som må sies å være er rimelig konkret produkt, mens den viktigste inntekten hos iTet kommer fra konsulenttjenester, som er atskillig mer abstrakt, sier han.

Nettopp derfor la iTet veldig store ressurser ned i sitt eget profilprogram, den gang Mosand var selskapets markedssjef.

– Jeg vil jo tro at absolutt alle selskaper i alle bransjer ønsker å bli forbundet med kvalitet. Men for et selskap som selger kompetanse, er kvalitetsbegrepet i seg selv vanskeligere å definere: Det handler om tillit, troverdighet, seriøsitet – og så videre – og slike verdier må skapes og formidles hver dag for å kunne bygge merkevaren. Selvsagt er det lettere å bygge identitet om et produkt som er mer håndfast, sier han, vel vitende om at Nord-Norge har en voksende kunnskapsindustri – bedrifter som lever av å selge kunnskapen sin til andre bedrifter.

– Er det en utfordring for Nord-Norge at småskalaprodusenter innenfor matproduksjon oppnår større gjenkjennelse enn mellomstore bedrifter av rådgivere og konsulenter?

– Nei, egentlig ikke. Jeg synes det er flott at vi har flinke matprodusenter som oppnår anerkjennelse, sier han.

De aller mest kjente merkene i verden er jo selskaper som leverer produkter – gjerne innenfor mat og drikke – som et Coca-Cola og MacDonalds

Tore Mosand

Tore Mosand understreker at han ikke vil utgi seg selv for å være noen ekspert på merkevarebygging, men han tror ikke Nord-Norge skiller seg så veldig fra resten av verden i forhold til hvilke type selskaper som utmerker seg som de sterkeste merkevarene.

– Vi har noen kjente, internasjonale revisjonsselskaper, men de aller mest kjente merkene i verden er jo selskaper som leverer produkter – gjerne innenfor mat og drikke – som et Coca-Cola og MacDonalds, eller Apple og IKEA, for å ta Skandinavia med. Kunnskap er selvsagt viktig, og de vi kjenner best til er jo de som produserer kunnskapen; universiteter som Harvard, MIT og Oxford, sier han, og mener dette er noe som også Nord-Norge nyter godt av.

– Universitetet i Tromsø har allerede en sterk posisjon på alle vis, og Nord Universitet markerer seg også – i stadig sterkere grad, påpeker han.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Brødrene Ingebrigtsen
Altaposten
iFinnmark
Vesterålen Online
Bakehuset Nord-Norge
Fremover
Krysspress
Lofotposten
Nordlys
SpareBank 1 Regnskapshuset
Snakk
EiendomsMegler 1
Harstad Tidene
iTromsø
SpareBank 1 Forvaltning
Sparebank 1 Nord-Norge
Premiér AS
Helgelendingen
Violet Road
Rana Blad
Avisa Nordland
Ishavskraft
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Lyngenlam