Aktuelt
Foto: Rune Stoltz Bertinussen
Det aller viktigste nordnorske merkenavnet er faktisk Nord-Norge selv.
Steinar Nilsen er i dag direktør i Tromsø Taxi. Han har tidligere jobbet i reiselivsnæringen – på daværende Rica Ishavshotel – men er først og fremst kjent fra fotballen, som trener og som spiller. I 1997 fikk han realisert drømmen om å bli proffspiller i den italienske Serie A, for AC Milan.
– Det er interessant å vurdere merkevarer i Nord-Norge med bakgrunnen min fra Italia. Den bakgrunnen gjør at jeg er overbevist om at den viktigste merkevaren landsdelen har, er begrepet «Nord-Norge» selv; opprinnelsesregionen. Vi er alle med på å fylle denne merkevaren med innhold, hver eneste bedrift og hver eneste medarbeider. Det er vi som bidrar til det inntrykket verden utenfor har av oss, sier han.
– Hvilke konkrete merkevarer forbinder vi med Nord-Italia?
– Jeg vet ikke hvor sterk bevissthet vi har til de enkeltstående merkevarene fra Nord-Italia, helt ærlig. Men jeg vet at de fleste av oss forbinder Italia med kultur – og kultur i sin mest utvidede betydning, sier han.
Han ramser opp moter, klassisk musikk, fotball, design, mat og vin – blant annet.
Jeg vet ikke hvor sterk bevissthet vi har til de enkeltstående merkevarene fra Nord-Italia, helt ærlig
Steinar Nilsen
– Først tenker man design og industridesign – og deretter tenker man «Ferrari» – og så tenker man hvor i Italia Ferrari kommer fra?
– Ja, nettopp! De som er spesielt interessert i fotball har jo naturligvis peiling på hvor i Italia de forskjellige klubbene kommer fra, akkurat som de vininteresserte er i stand til å skille de viktige vindistriktene fra hverandre. Men jeg tror de fleste av oss kan forbinde både fotball og vin med Italia, og dette burde virke inspirerende på en region som Nord-Norge også. Vi har kanskje ikke enkeltstående merkevarer som står frem i en internasjonal konkurranse, men vi har bransjer som hevder seg, og som region har vi en ganske klar identitet. Begge deler gir oss et ganske solid utgangspunkt, mener han.
Nilsen tilbrakte ikke mer enn én sesong i Milano, på mektige Stadio Giuseppe Meazza, som de feste av oss omtaler som San Siro. Deretter gikk ferden videre sørover.
– Det meste av tiden min i Italia tilbrakte jeg i Napoli, så jeg har et langt sterkere forhold til Sør-Italia enn hva jeg har til Milano og Nord-Italia. Men følelsene mine for Sør-Italia handler ikke bare om varigheten på oppholdet der. Jeg ser dessuten noen viktige likhetstrekk mellom Sør-Italia og Nord-Norge. I Italia er makta konsentrert i nord – både den økonomiske og den politiske. Sør-Italia er gjort til outsidere, akkurat som vi i nord er i Norge, mener han.
– Men hvor realistisk er det for Nord-Norge å hevde seg internasjonalt, som en outsider-region i et outsider-land?
– Nord-Norge har veldig gode forutsetninger for å hevde seg internasjonalt, og det sier jeg både ut fra erfaringen fra Tromsø Idrettslag, Rica-hotellet og her i Tromsø taxi, hevder han.
Nord-Norge har veldig gode forutsetninger for å hevde seg internasjonalt
Steinar Nilsen
For å begynne med erfaringen fra TIL: Som fotballtrener er Steinar Nilsen ved siden av Nils Arne Eggen alene om å lede en norsk klubb i mer enn ett europeisk gruppespill.
– Erfaringene fra Europa League i 2013 var delte. Vi vant jo ingen av de seks gruppespillkampene, og mange av de klubbene vi møtte var sikkert mest av alt fascinert av å skulle spille kamp så langt nord. Men vi var ingen kasteball i disse kampene, heller. Vi leverte anstendige prestasjoner, og opplevde å få respekt. Og på et forunderlig vis, nesten, var det mange som kjente til oss fra før av, forteller han.
Erfaringen: Innenfor nisjer og segmenter er nordnorske aktører godt kjent allerede – kanskje bedre kjent enn vi selv er klar over.
Deretter er det erfaringen fra Rica: Arbeidet med å rekruttere store grupper av tilreisende, handlet først og fremst om å skaffe tilreisende til Nord-Norge, ikke nødvendigvis til Tromsø. Og etter at gjestene var kommet hit, var mange av opplevelsene under oppholdet lagt til andre områder enn bare byen Tromsø.
– Vi beundrer matkvalitet og matkultur i land som Frankrike og Italia, og det gjør vi med rette. Men det aller beste vi dyrker, fanger og produserer av mat i Nord-Norge står faktisk ikke tilbake for det vi finner i de store kulturnasjonene. Det tror jeg vi selv har en tendens til å undervurdere, sier han.
Erfaringen: Tenkningen om Nord-Norge som en samlet opprinnelsesregion er allerede på plass, og fylles med stadig nytt innhold.
Til slutt erfaringen fra arbeidet som direktør i Tromsø Taxi, der han ved ujevne mellomrom er i kontakt med internasjonale turoperatører.
– Besøkende ønsker ekthet, og da gjør det ikke noe at vi ikke behersker engelsk helt perfekt, påpeker Steinar Nilsen.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress.
– Det er selvsagt interessant å lytte til hvilke erfaringer besøkende utenfra har etter sine besøk i Tromsø og i Nord-Norge. Jeg fikk en tilbakemelding som var ment positivt, men som umiddelbart fikk meg til å stusse: Gjestene satte pris på at drosjesjåførene ikke snakket perfekt engelsk. De gjorde jobben sin, de ga service, men de stotret litt i engelskuttalelsene – akkurat som de selv – og dette fikk dem til å føle at drosjesjåførene faktisk var ekte mennesker, og det gjorde dem mer trygg, forteller han.
Erfaringen: Hver enkelt av oss er faktisk med på å fylle merkevaren «Nord-Norge» med innhold, i det vi gjør i våre daglige liv.
Deltakere