Aktuelt

Torbjørn Lange

Torbjørn Lange har lang erfaring ved den livsfarlige kjøttsaga. (RUNE STOLTZ BERTINUSSEN, Krysspress)

Hard rockefot og varsomme fingrer

Torbjørn Lange (52) har tung og høylytt rock på øret når han styrer kjøttsaga. Det har sine grunner…

– Med musikk på øret unngår jeg distraksjoner fra omgivelsene, og kan være mer konsentrert – og musikken bidrar til å forebygge monotoni i arbeidet. Monotone bevegelser og distraksjon kan være ganske farlig når du jobber med saga, forklarer han.

Torbjørn Lange i saging.

Torbjørn i saging. (RUNE STOLTZ BERTINUSSEN, Krysspress)

200 sting

I dag er det lenge siden han har opplevd uhell, men han har hatt sine turer til legen etter ublide møter med de voldsomme kreftene til den sylskarpe kjøttsaga. Til sammen har alle turene gitt ham 200 sting – og ett tilfelle av transplantering av hud. Når han i dag foretar vinterlige fisketurer i 20 minusgrader på innlandet, merker han at blir raskere kald på fingrene enn han gjorde før alle arbeidsskadene.

– Du har ikke vurdert å slutte – med fisketurer eller jobbing med kjøttsaga?

– Nei, aldri! Isfiske er det artigste jeg vet. Og jeg kunne heller ikke tenke meg å jobbe med noe annet enn ved kjøttsaga. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag!

Jeg synes dette er artig og utfordrende. Spennende er det i hvert fall!

Torbjørn Lange

20 års erfaring

Torbjørns arbeidshistorie startet med en tilfeldighet: Han hadde kompiser hjemme i Målselv som jobbet ved slakteriet til Nortura, der det åpnet seg en mulighet som sesongarbeider også for ham. Han fikk prøve seg ved kjøttsaga, og det har han fortsatt med siden – i nærmere 20 år – først ved Nortura, senere ved Mydland og nå ved Premiér.

– Jeg har trivdes så godt at jeg har fortsatt – og fortsetter videre. Jeg synes dette er artig og utfordrende. Spennende er det i hvert fall, smiler han.

Med lang erfaring ser han raskt hva som er et «godt» kjøtt og hva som ikke er det. Og det som ikke lar seg avgjøre med synet, lar seg raskt avsløre med fingrene.

– Jeg trykker lett på kjøttet, og motstanden i kjøttet forteller meg raskt hvilken kvalitet kjøttet har, forteller han.

Motstanden i kjøttet forteller meg raskt hvilken kvalitet kjøttet har

Torbjørn Lange

Klare favoritter

– Hva er vanskeligst med arbeidet som kjøttsager?

– Vanskelig? Det er egentlig ikke vanskelig å sage kjøtt. Men det er et tungt arbeid. Du står hele dagen, og dagene er preget av mange tunge løft. En lammeskrott kan veie 20-30 kilo, og på en dag kan det bli 100-150 slike som skal løftes og håndteres, med bøying og tøying, forklarer han.

– Og så kreves konsentrasjon…?

– Ja. Men nå skal det sies at vi i hovedsak holder på med frosset kjøtt, og det er et veldig fint råstoff å jobbe med på saga. Ferskt kjøtt er vanskeligere. Det er mykere, og dermed også farligere. Saging av frosset kjøtt kan være farlig det også, men det er enda farligere med ferskt og mykt kjøtt, påpeker han.

Mange som jobber med spesielle matprodukter, kan betakke seg for å få de samme produktene selv til middag – men dette gjelder ikke for Torbjørn Lange. Han har klare favoritter, og de finner han i egen produksjon.

– Nakkekoteletter synes jeg er veldig godt; grillet på sommeren eller stekt på vinteren. Beinfri oksesmåseteik er jeg veldig glad i. I brunsaus synes jeg det er nydelig godt. Og så har du lammekoteletter, salt lammekjøtt og salt fårekjøtt. Det er også veldig godt. «Erter, kjøtt og flesk» – det er godsaker!

Bildekarusell:

KJØTTVETERANEN TORBJØRN PÅ PREMIER KJØTT

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Harstad Tidene
Troms Folkeblad
Krysspress
SpareBank 1 Regnskapshuset
Ishavskraft
Premiér AS
Lofotposten
Nordlys
Bakehuset Nord-Norge
iTromsø
Rana Blad
Framtid i Nord
Brødrene Ingebrigtsen
SpareBank 1 Forvaltning
Lyngenlam
Avisa Nordland
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Helgelendingen
Fremover
Vesterålen Online
Altaposten
EiendomsMegler 1
Snakk
Sparebank 1 Nord-Norge