Aktuelt

Sauebonde Peter André Bruvold

Sauebonde Peter André Bruvold har revolusjonert sauesankinga ved hjelp av firbeinte kolleger.

Sanker lammene med god hjelp av firbeinte kolleger

Under lammesankinga føler sauebonde Peter André Bruvold seg som en konge på sin høye hest.

I hjertet av lyngsalpene, høyt til fjells, der de synlige blå isbreene slipper friske bekker og der høsten har tent gnisten av flammende høstfarger. Her skapes det beste lammekjøttet du kan tenke deg. Og her finner du familien Bruvold.

– Tidligere var sauesanking noe hele familien tok del i, men etter at ungene begynte på videregående skole er det blitt annerledes, forteller mamma Marit.

– Ja, det er vel naturlig, men samtidig litt vemodig. Det å drive gård er et spesielt yrke, og det involverer hele familien, mener pappa Peter.

Tradisjon og innovasjon

De sitter rundt bålet og tar rast. De har nykokt bålkaffe og nistemat, og de steiker pinnekjøtt over bålet. Det finnes absolutt verre arbeidsdager og omgivelser enn dette!

I et yrke sterkt preget av tradisjoner, har Peter Bruvold demonstrert evne til innovasjon. Han er foreløpig alene i Lyngen om å gjete sauer fra hesteryggen, og benekter ikke at han har opplevd skepsis fra kolleger.

Under lammesankinga føler sauebonde Peter André Bruvold seg som en konge på sin høye hest.

Bildetekst: For Peter er høstens sauesanking årets store høydepunkt.

– Bakgrunnen er jo egentlig ganske grei. Da vi startet med sauehold, så vi ganske fort at det var håpløst å gjete sauer uten hund. Noen av dem var rett og slett umulig å fange, så derfor jobbet vi med å dressere hunder til gjeting…

– Men hest!?

– Ja, bruk av hest var noe som fremsto som fjernere. Men heldigvis hadde jeg døtre som var interessert i hest, og slik ble ideen tent, forteller han.

Ekstrem effektivitet

I dag fremstår arbeidslaget sammensveiset og veltrent, men veien fram har faktisk vært nokså lang. Det tar flere år å dressere opp en god gjeterhund – og det samme gjelder for en god ridehest.

– Aller først var det jo litt knall og fall med meg og hesten! Og senere tok det lang tid å bli kjent med hverandre ute i terrenget. Den første tida var både Marit og jeg av den mening at det var mer en ekstrabelastning enn hjelp i å ha hesten med på gjeting, Men etter hvert har samarbeidet gått bedre og bedre, forteller han.

I dag klarer han ikke å se for seg sauesanking uten bruk av hest og hund.

– Man pleier å si at en god gjeterhund gjør samme innsats som ti mann kunne ha gjort! Og for hesten? Jeg vil anslå at jeg er minst fire ganger så effektiv med hest som jeg ville vært uten! Jeg slipper jo å følge med hvor jeg setter beina. Den jobben gjør hesten, mens jeg selv kan holde oversikt over sauene, og hele tiden lete etter flere sauer. Jeg får bedre oversikt fra hesteryggen enn jeg ville fått hvis jeg skulle gått selv, og med hest beveger jeg meg jo mye raskere enn hvis jeg skulle gjort dette til fots. Ved hjelp av hesten kommer jeg meg raskt opp på en liten kolle eller et utkikkspunkt der jeg får god oversikt, forteller han.

Med lyngshesten Næsti og border collien Tinka, er sankingen så effektiv at ekteparet Bruvold kan håndtere et stort antall dyr i utmarka.

Årets store høydepunkt

– På gården vår har vi 350 sauer. Det er det vi har på vinterfôr, og så kommer lammene i tillegg. Vi nærmer oss 1.000 dyr i utmarka, sier han.

I tillegg til et omfangsrikt sauehold, driver familien også et gartneri med planteskole – noe som gjør at enkelte perioder av året er særdeles hektisk.

– Landbruket er et spesielt yrke, med store sesongsvingninger. Enkelte perioder er veldig slitsomme, og den tøffeste tiden er lamminga, som krever konstant tilstedeværelse – med nattevåk og det hele. Og det blir jo ikke bedre av at tilberedingen av sommerplantene faller samtidig med lamminga….

Jeg vil anslå at jeg er minst fire ganger så effektiv med hest som jeg ville vært uten!

Peter André Bruvold, sauebonde

– Hvordan har dere kapasitet til alt?

– Vi har vel strengt tatt ikke kapasitet. Så vi har erkjent at vi må leie inn hjelp i perioder av året. Å få tilgang på faste ekstrahjelper ville virkelig ha gjort susen, sier han.

I mellomtiden må både han og Marit erkjenne at de i perioder av året må ta det aller meste av døgnet i bruk – og ta nedturer og oppturer som de kommer.

– Det er alltid noe positivt å se frem til! For meg er sauesankinga på høsten årets store høydepunkt. Når det i perioder kan være tøft, pleier jeg å trøste meg med at jeg har sankinga å se frem til. Da får jeg være ute i naturen – på fjellet. Da får jeg ri! Da føler jeg meg som en konge – på min høye hest…

Bildekarusell:

Sauesanking fra Norges beste fjellbeite

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

EiendomsMegler 1
Lyngenlam
Premiér AS
Avisa Nordland
Vesterålen Online
Sparebank 1 Nord-Norge
Ishavskraft
Framtid i Nord
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Harstad Tidene
Nordlys
Brødrene Ingebrigtsen
Rana Blad
SpareBank 1 Forvaltning
Lofotposten
Altaposten
iFinnmark
Krysspress
Bakehuset Nord-Norge
SpareBank 1 Regnskapshuset
Violet Road
Troms Folkeblad
Fremover
Helgelendingen