Aktuelt

Foto: Kalle Punsvik

Får støtte – når man ber om det

Mange hevner at nordnorske byer er for lite flinke til å hjelpe hverandre. Kjetil Moe tror nordnorske byer kan bli flinkere til å be hverandre om hjelp.

– Jeg kjenner meg ikke helt igjen i det bildet som av og til tegnes av aktører i Nord-Norge; at hver by bare er seg selv nærmest og ikke evner å samarbeide, sier Moe, som er direktør i Narvikregionen Næringsforening.

Kanskje kan vi heller spørre om nordnorske byer er flinke nok til å finne ideer på prosjekter som er gode nok og store nok til at de kan la seg realisere gjennom samarbeid med andre,

Kjetil Moe

– Min erfaring er tvert imot motsatt: I Narvik opplever vi å få veldig god og bred støtte i arbeidet vårt om å søke om Alpin-VM 2025. Flere aktører både i Nordland og Troms har til og med bevilget penger som kommer godt med i denne søkeprosessen. Jeg mener også Nord-Norge stilte sterkt opp på Tromsøs vegne i prosessen med å søke om OL i 2018 og Arctic Race er jo virkelig et felles landsdelsprosjekt, sier han, og mener dette er eksempler på at Nord-Norge har evne til å løfte i flokk når dette kreves.

– Kanskje kan vi heller snu litt på problemstillinga, og spørre om nordnorske byer er flinke nok til å spørre hverandre om hjelp – eller om vi er flinke nok til å finne ideer på prosjekter som er gode nok og store nok til at de kan la seg realisere gjennom samarbeid med andre, sier han.

– Jeg mener det først og fremst er opp til oss selv og vi kan ikke forvente at andre står i kø for å bidra om vi ikke gjør noe selv. Utvikler vi de gode prosjektene, som for eksempel VM i alpint, er det ikke vanskelig å få støtte fra hele landsdelen, sier han.

Jeg mener Tromsø FÅR veldig mye, og av og til kommer litt lett til det

Kjetil Moe

Tromsø og Narvik har utkjempet mange bykamper og lokaliseringskamper seg imellom, der reduksjon i sykehustilbudet, høgskolens innlemmelse i universitetet og Hurtigrutens flytting av hovedkontor fra Narvik til Tromsø er blant eksemplene. Moe legger ikke skjul på at flere av disse prosessene har vært smertefulle, uten at han mener dette endrer poenget hans.

– Vi kan jo ikke laste Tromsø for at Hurtigruten valgte å flytte dit, men det finnes nyanser i dette bildet, og disse er litt vanskelig å formulere uten at vi andre fremstilles som misunnelige. Jeg mener Tromsø får veldig mye, og av og til kommer litt lett til det. Ofte legges statlige arrangementer og konferanser til Tromsø, uten andre begrunnelser enn at man velger Tromsø av gammel vane. Om noen av disse arrangementene hadde vært lagt til mindre byer i Nord-Norge, ville dette hatt enorm betydning for de småbyene som ble gjort til arrangørsted; mye mer enn hva dette betyr for Tromsø, påpeker han.

– Men bildet er ikke svart/hvitt og selvsagt kan samarbeidet mellom spesielt Tromsø og Bodø og de andre byene bli bedre, men da må vi utvikle flere møteplasser og bli enda bedre kjent med hverandre. Vi har alle muligheter, sier Kjetil Moe.

 

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Sparebank 1 Nord-Norge
SpareBank 1 Forvaltning
Helgelendingen
Harstad Tidene
Brødrene Ingebrigtsen
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Avisa Nordland
Framtid i Nord
SpareBank 1 Regnskapshuset
Premiér AS
Lofotposten
Fremover
Troms Folkeblad
Bakehuset Nord-Norge
Violet Road
Altaposten
Nordlys
Snakk
Krysspress
Vesterålen Online
iFinnmark
Lyngenlam
Rana Blad
Ishavskraft