Her Bor Vi
Foto:
Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress
Klippfisk er saltet og tørket fisk av torskefamilien, og ifølge kjennere gir gyteklar skrei den beste klippfisken.
Klippfisk er et langt mer foredlet produkt enn tørrfisk, og må ikke forveksles med denne.
Klippfisk ble før i tiden tørket på klippene – og derav navnet. I dag er tørkingen blitt mer industrialisert og foregår i hovedsak i innendørs tørkeanlegg . Fisken blir hodekappet, sløyd, renset, vasket og flekket ned til sporen. Sidene brettes ut. Fisken legges i stabler med salt i mellom lagene. Etter to-tre uker er den saltmoden og da blir den tørket. Det er bare vannet som fjernes, og fisken beholder alle sine verdifulle næringsstoffer.
I motsetning til tørrfisk er klippfisk et produkt som ble introdusert i Norge fra utlandet på slutten av 1600-tallet, og det er derfor ikke noen særegen nordnorsk tradisjon.
To store klippfiskprodusenter i Nord-Norge finner vi i Tromvik i Tromsø og Vanna i Karlsøy.
Deltakere