Her Bor Vi

Gulløye

Foto:

Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Gulløye

Publisert: 19. november 2015 12:46 Av: Thale Skogstad, Krysspress

Gulløye er Nord-Norges egen potet, og har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år. Historisk skal denne poteten ha vært i skreppa til rallarne som kom vandrende over kjølen fra Sverige. I dag dyrkes den i hovedsak kun nord for polarsirkelen. Gulløye er lett gjenkjennelig med sine røde groehull eller «øyan» – noe den forøvrig er alene om å ha, og som sannsynligvis er bakgrunn for potetens navn.

Potetens kraftige smak og melne konsistens forklares med den intensive nordnorske vekstsesongen. Potetsorten er lunefull og avlingene varierer endel fra år til år. Den sprekker lett ved opptak og lagring, og må derfor behandles forsiktig.

«Gulløye fra Nord-Norge» er en beskyttet betegnelse, og den første nordnorske poteten i historien som har blitt eksportert sørover.

Dette er en gourmetpotet for «kjennere» som vet hva en god potet betyr for matopplevelsen.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Framtid i Nord
Violet Road
Lofotposten
iFinnmark
Brødrene Ingebrigtsen
Lyngenlam
Avisa Nordland
Sparebank 1 Nord-Norge
Snakk
Vesterålen Online
Krysspress
iTromsø
Bakehuset Nord-Norge
Troms Folkeblad
Premiér AS
SpareBank 1 Forvaltning
SpareBank 1 Regnskapshuset
Altaposten
Helgelendingen
Nordlys
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Rana Blad
Fremover
Ishavskraft