Aktuelt
Kjell Helsingeng ved Premier kjøtt nøler ikke med å skryte av egne konkurrenter. (RUNE STOLTZ BERTINUSSEN, Krysspress)
Tromsø skiller seg ut i landsmålestokk med mange aktører i kjøttbransjen.
Ishavsbyen kan vise til seks lokale aktører i kjøttindustrien, noe som på alle måter er uvanlig. Måten konkurransen utkjempes på, sikrer at forbrukerne ender opp som vinnere.
At vi har en uskrevet regel om å få holde på våre spesialiteter, sikrer forbrukerne et mangfold
Kjell Helsingeng
– Vi er mange aktører, og konkurransen er tøff. Men klimaet aktørene imellom er veldig godt, forteller Kjell Helsingeng, som i flere år har ledet Premier. Premier ble etablert i 1988, og er dermed blant de aller ferskeste aktørene i den lokale bransjen.
– Vi har en gjensidig respekt for hverandre, og vi vokter oss vel på å trå på hverandres spesialområder. Her hos oss satser vi for eksempel på frossenvarer, og vi er alene om å tilby pinnekjøtt av sau. På samme måte har Mydland opparbeidet seg et veldig godt renomme på sin pølse, og det er ingen grunn til at vi andre skal utfordre dem der, sier han.
Han forteller om et kollegialt klima, der det å besøke hverandre for en kopp kaffe og en god prat slett ikke er uvanlig.
– Kan et slikt samarbeid smake av kartellvirksomhet som fører til at forbrukerne må betale høyere priser enn nødvendig?
– Nei, det er det ingen fare for. Vi har nok av nasjonale konkurrenter som sørger for å presse oss på pris. At vi har en uskrevet regel om å få holde på våre spesialiteter, sikrer forbrukerne et mangfold jeg tror de setter pris på. Hvis vi skulle drive «krig» – alle mot alle – ville alle aktørene kun konsentrert seg som bestselgerne, og mangfold og bredde i utvalget hadde forsvunnet. Da hadde alle blitt tapere, mener han.
Deltakere