Aktuelt
Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress.
Tidligere Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort er nådeløs når han beskriver hvordan Tromsø og Bodø hindrer et bredt samarbeid i Nord-Norge.
– Jeg mener Nord-Norge kunne fått til veldig mye om viljen til samarbeid og evnen til å forene krefter hadde vært bedre enn tilfeller er, mener han.
I en landsdel med store geografiske avstander og et relativt lavt folketall, har samarbeid vært fremsatt som en helt sentral suksessfaktor. Om man ikke klarer å bli enige om noe annet, er man i alle fall enige om at samarbeidsevnene burde vært bedre enn de er i dag.
Spørsmålet er likevel: Er virkelig Nord-Norge dårligere til å samarbeide enn andre landsdeler?
– Jeg er redd svaret er ja, sier Hjort, og peker på Vestlandet, som til tross for mange motstridende interesser har klart å samle seg om enkelte prioriterte oppgaver, og ulike deler av landsdelen har løftet i flokk.
– Vestlandet har kommet mye lenger i forhold til samarbeid enn oss i Nord-Norge, og dette har gitt Vestlandet fortrinn innenfor eksempelvis infrastruktur, påpeker han.
Av frykt for at andre skulle torpedere oss, senket vi gladelig skuta selv og feiret seieren der vi lå blant vrakrestene
Jens Johan Hjort
Han legger ikke skjul på hvem som først og fremst er å klandre for den manglende samarbeidskulturen. Uavhengig av enkeltpersoner eller partifarger er det Tromsø og Bodø som er de viktigste hindrene, der den tabloide beskrivelsen hans kan tolkes slik: Tromsø er navlebeskuende og Bodø er paranoid.
– Det er ingen tvil om at Bodø går så det griner for tiden, og har lyktes med veldig mye som andre burde tatt lærdom av. Men i Tromsø er det knapt noen som ser dette som interessant. Enten fornekter man at det skjer noe som helst interessant i Bodø, eller så vil man ikke lære. Og i Bodø males fanden på veggen, der det tegnes noen fiendebilder av Tromsø som er helt utenfor reelle proporsjoner, beskriver han.
Hvis samarbeid er målet, må de som er flinke til samarbeid få lede an
Jens Johan Hjort
I tiden som Tromsø-ordfører var han en del av «O6-gruppen»; en gruppe som besto av ordførerne i byene Alta, Tromsø, Harstad, Narvik, Bodø og Mo i Rana.
– O6 ble unnfanget av min gode ordførerkollega Kai Henriksen i Rana. Sammen med Ole Hjartøy i Bodø inviterte han oss andre med. Gjennom regelmessige møter i hverandres riker, skapte vi kunnskap og forståelse for våre ulike fortrinn og utfordringer. Og ikke minst vennskap. Vi lyktes i å komme til enighet om flere viktige prosjekter, som for eksempel oppgradering av E 6 og den nye storflyplassen ved Mo i Rana.
– Før O6 var sjørøverne i Asterix mitt bilde på landsdelspolitikken i nord. Av frykt for at andre skulle torpedere oss, senket vi gladelig skuta selv og feiret seieren der vi lå blant vrakrestene, illustrerer han.
– Hva skal til for at Nord-Norge skal bli flinkere til å samarbeide og dyrke frem suksesser?
– Hvis samarbeid er målet, må de som er flinke til samarbeid få lede an. Reis på en studietur til Marianne i Harstad (ordfører Marianne Bremnes) eller Geir-Inge på Finnsnes (Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen). Begge har klart å skape samarbeidskultur, både med hverandre og med kommunene rundt seg som både Bodø og Tromsø kunne lære av, sier han, og nevner også flere bransjer i næringslivet som egnet til forbilder.
– I valgkampen 2011 møtte jeg Espen Aronsen i Aron Mat. Han fortalte om kjøttbransjen i Tromsø, der det finnes mange aktører og hvor konkurransesituasjonen er tøff. «Vi samarbeider der vi kan, og så konkurrerer vi der vi må,» fortalte han, og den erklæringen synes jeg bør kunne stå som et forbilde. Hvis Bodø, Tromsø eller fylkesadministrasjonene skal lede an, frykter jeg at det motsatte idealet blir rådende: «Vi konkurrerer der vi kan,» illustrerer han.
Deltakere