Aktuelt

Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress.

Slagord med begrenset kraft

Mange byer bruker millioner på å utforme fyndige slagord. For å tiltrekke seg internasjonale turister har dette mindre effekt.

– Jeg tror disse slagordene først og fremst har en «indremedisinsk» effekt, for å skape stolthet og utvikling i lokalsamfunnet. Men som brekkstang for å tiltrekke seg turister har slagordene mindre effekt, mener direktør Trond Øverås i NordNorsk Reiseliv.

Først opplevelse – så reisemål

Han hevder å erkjenne at han beveger seg i et minefelt, fordi så mange har sterke følelser knyttet til de slagordene som er knyttet til hjembyen sin. Noen har skapt slagord på bakgrunn av identitet eller ambisjoner, andre har slagord som er forankret i tradisjon og historie. Alta er «nordlysbyen», Finnsnes er «barnebyen», Narvik er «malmbyen» og Mo er «polarsirkelbyen» – i en lang rekke som selvsagt inkluderer mange flere eksempler.

Fremtidens turister vil nok være langt mindre opptatt av destinasjonen enn vi later til å tro

Trond Øverås

– Betyr ikke disse etikettene noe?

– For å tiltrekke seg internasjonale reisende mener jeg disse slagordene har begrenset effekt. Vi har noen trender i det internasjonale reiselivsmarkedet som det er veldig greit å minne hverandre om: Fremtidens turister vil nok være langt mindre opptatt av destinasjonen enn vi later til å tro. De vil, og er allerede, opptatt av opplevelsene som tilbys. Deretter vurderer de hvor de må reise for å kunne oppleve det de ønsker. Hvis du ønsker å oppleve sol og varme i november, velger du Kanariøyene eller det fjerne Østen. Ønsker du havfiske, hvalsafari eller «off-piste» skiturer, så velger du forhåpentligvis ett av de stedene i Nord-Norge som kan tilby dette, sier han. Med utviklingen innenfor spesielt sosiale medier er det historiene og opplevelsene gjestene sprer i sine nettverk som er den viktigste markedsføringen for oss. Oppfatter gjesten opplevelsen som god, får vi tommel opp, opplever de den som dårlig får vi tommel ned.

Viktig for identitet og utvikling

– Dermed betyr det egentlig ikke så mye om Tromsø velger å profilere seg selv som «Ishavsbyen», «Nordens Paris» eller «Arktis hovedstad»?

– Jeg har ikke sagt at ikke slagordene betyr noe. Men jeg har sagt at det nok har en begrenset effekt for å tiltrekke seg turister fra utlandet, sier han, og vil nødig diskutere Tromsøs identitet eksplisitt.

Byen og byens befolkning øker bevisstheten på egenart og potensial, lokal stolthet og ikke minst retningen på egen utvikling. Alt dette har stor betydning

Trond Øverås

– Jeg mener at arbeidet med å utarbeide et slagord primært har indremedisinsk verdi, men den indremedisinske verdien kan likevel være veldig høy. Det bidrar til at byen og byens befolkning øker bevisstheten på egenart og potensial, lokal stolthet og ikke minst retningen på egen utvikling. Alt dette har stor betydning, og resultatene kan til og med bidra til at besøkende får et bedre utbytte av oppholdet. Men slagordet alene betyr ikke særlig mye for å tiltrekke seg reisende fra utlandet, hevder han.

Les også:
Mer fra Vi Som Elsker Nord-Norge:

Deltakere

Snakk
Lyngenlam
Ishavskraft
Sparebank 1 Nord-Norge
Fremover
Krysspress
SpareBank 1 Regnskapshuset
Rana Blad
Helgelendingen
Lofotposten
Avisa Nordland
SpareBank 1 Forvaltning
Premiér AS
Violet Road
Bakehuset Nord-Norge
Framtid i Nord
SpareBank 1 Finans Nord-Norge
Harstad Tidene
Altaposten
iFinnmark
iTromsø
EiendomsMegler 1
Troms Folkeblad
Brødrene Ingebrigtsen