Aktuelt
Bjørn Helge Teigen har mer enn 30 års fartstid i Brødrene Ingebrigtsen.
Brødrene Ingebrigtsen har valgt å gå tilbake til egne røtter. Det er driftssjef Bjørn Helge Teigen glad for.
Teigen har jobbet ved Brødrene Ingebrigtsen i 32 år, og har både kultur og bedriftshistorien «under huden». I dag har selskapet han er ansatt i valgt å gå tilbake til det som for mange kjøttbedrifter var det opprinnelige håndverket: Å behandle hele slakt.
– Som fagmann synes jeg dette er spennende. Det gir oss muligheter til å kontrollere hele prosessen og til å utnytte hele dyret, og dette gir flere muligheter til å holde kontroll med kvaliteten, mener han.
Historien til Brødrene Ingebrigtsen vil Teigen dele inn i tre epoker.
■ Den første epoken handler om oppstarten, da brødrene Bertrand og Johannes Ingebrigtsen startet bedriften i 1948. Med Hansjordnesbukta som base, bygde de to brødrene opp selskapet – fra en tid med vareknapphet og til å bli en fullsortimentsbedrift som forsynte Tromsø med lokale kjøttvarer.
■ Den neste epoken starter da Ronald Ingebrigtsen – Bertrands sønn – overtok bedriften. I 1978 flyttet han driften til Tønsnes på fastlandet, volumet økte betydelig og etter hvert ble satsningen «spisset» inn mot å levere til storhusholdninger.
■ Dagens epoke startet i 2013, da Kjetil Emil Olsen kjøpte selskapet. I tillegg til storhusholdning, har de siste årene vært brukt til å bli enda dyktigere i dagligvarehandelen. Særlig har satsningen på pålegg vært tydelig.
Publikum i dag har helt andre krav enn for ti og tjue år siden. Kravene til kunnskap om opprinnelse er høyere
Bjørn Helge Teigen
– Hvert eierskap har satt sitt preg på selskapene – og det er selvsagt naturlig, mener Bjørn Helge Teigen.
– Men over tid er det ikke bare eierne som har endret seg. Det gjelder vel markedet også?
– Ja, selvsagt! Tidligere kjøpte vi råvarer i form av halvfabrikata. I dag kjøper vi hele slakt, som vi jobber med fra grunnen av. Dette har minst tre grunner. Den ene er ønsket om å kunne få større kontroll med kvaliteten på produktene, den andre grunnen har med økonomi å gjøre – evnen til å utnytte råstoffet maksimalt – og den tredje grunnen handler om markedet. Publikum i dag har helt andre krav enn for ti og tjue år siden. Kravene til kunnskap om opprinnelse er høyere – og det samme er bevisstheten om behandling av dyr og håndtering av slakt, mener han.
Bjørn Helge Teigen er fornøyd med å kunne jobbe med hele slakt, og dermed utnytte råstoffet bedre.
Deltakere